Σημαίες της Καταλονίας

Διοικητικός_χάρτης_της_Καταλονίας

Σίγουρα όλοι έχουμε δει κάποια πορεία διαμαρτυρίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. Θα έχετε προσέξει σε αυτές τις πορείες διάφορες σημαίες να κυματίζουν. Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως τη σημασία και το τί θέλει να δηλώσει η κάθε μία από αυτές;

Μην ανησυχείτε. Η Τρύπια Κάλτσα είναι εδώ, μετά από ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη και την ενημέρωσή της από έναν ξεναγό-γνώστη της ιστορίας της περιοχής, και θα δώσει την απάντηση σε όλα.

senyera

Αρχικά έχουμε την παραπάνω σημαία. Το όνομα αυτής είναι Senyera (σενιέρα). Αυτή είναι η πραγματική σημαία της καταλωνίας.

Η προέλευσή της έχει έναν ενδιαφέρον θρύλο σύμφωνα με τον οποίο ο Βιλφρέδος ο Τριχωτός (Guifré el Pilós)- άρχοντας διάφωρων περιοχών της Καταλονίας- τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίων των Νορμανδών από ένα βέλος. Το ίδιο βράδυ ο σύμμαχός του, ο αυτοκράτορας των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, τον επισκέφτηκε. Ο Βιλφρέδος βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι του και δίπλα του βρίσκεται η χρυσή του ασπίδα χωρίς διακόσμηση. Ο Κάρολος βουτάει τα δάχτυλά του στη πληγή του Βιλφρέδου και με μία κίνηση τα κατεβάζει πάνω στην χρυσή του ασπίδα σχηματίζοντας έτσι τις τέσσερις κόκκινες ρίγες σε χρυσό φόντο.

Η σημαία αυτή είναι μία από τις παλαιότερες σημαίες της Ευρώπης.

Estelada_blava

Κατόπιν, έχουμε αυτή τη σημαία που όπως βλέπουμε είναι ίδια με την προϋγούμενη, όμως εδώ υπάρχει αυτό το μπλε τρίγωνο με ένα αστέρι.

Το ίδιο ακριβώς τρίγωνο με το αστέρι έχουν και οι σημαίες του Πουέρτο Ρίκο

hp-capitol-flag

καθώς και της Κούβας.

Flag_of_Cuba.svg

Από αυτές τις σημαίες πήραν την ιδέα οι Καταλανοί που θέλαν την ανεξαρτησία τους και πρόσθεσαν και αυτοί το τρίγωνο με το αστέρι στη σενιέρα. Το τρίγωνο με το αστέρι συμβολίζει για τους Πορτορικανούς και τους Κουβανούς τον αγώνα και τη θέληση για ανεξαρτησία ενάντια στους Ισπανούς. Αυτό δηλαδή που θέλουν και αρκετοί Καταλανοί. Ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Με το χρόνο αυτή η σημαία υιοθετήθηκε από τα δεξιά και πιο φιλελεύθερα κόμματα της Καταλωνίας.

Estelada_roja-300x200

Η παρόμοια αυτή σημαία με την προηγούμενη (με τη διαφορά ότι έχει ένα κίτρινο τρίγωνο και ένα κόκκινο αστέρι) συμβολίζει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ανεξαρτησία από τους Ισπανούς, όμως έχει υιοθετηθεί από τα σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα της Καταλονίας.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως τον τελευταίο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμα μία άτυπη σημαία από τον κόσμο.

bandera_estelada_catalana_pegatina_cuadrada-r495fe2be43a6483db67d29e3b8a5f16a_v9wf3_8byvr_324

Όπως βλέπετε αποτελέι ένα μίγμα των άλλων δύο. Αυτό που θέλει να πει αυτή η σημαία είναι πως δεν έχουν σημασία τα πολιτικά πιστεύω και πως απλά θέλουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και όλα τα άλλα θα τα βρουν στο δρόμο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: